Home
Up

 

Ce ne spune Biblia despre evoluţionism?

Am fost crescut īntr-o familie creştină īn care Cuvīntul lui Dumnezeu era iubit şi pus īn practică. Tatăl meu mi-a transmis dragostea sa pentru natură, şi de aceea n-a fost surprinzător faptul că biologia a devenit obiectul meu preferat la şcoală. Deşi am fost convertit pe cīnd eram īncă un copil, credinţa mea nu s-a confruntat cu un test real pīnă la adolescenţă. Printre multe alte materii, interesele mele legate de biologie au adus īn centrul atenţiei conflictul aparent īntre Biblie şi ştiinţă, īn special īn contextul originii vieţii.

La īnceput am rezolvat problema prin aceea că am ignorat, pur şi simplu, afirmaţiile ştiinşei. Dar cīnd am părăsit şcoala şi am mers la universitate ca să īnvăţ botanica, a devenit curīnd clar faptul că va trebui să īmpac cumva credinţa mea īn Dumnzeu ca şi Creator cu faptele adevărate ale ştiinţei.

Am fost confruntat cu patru dovezi majore, despre care se spunea că demonstrau adevărul evoluţiei. Cea mai importantă dintre acestea a fost Existenţa fosilelor. Un evoluţionist de frunte, T. H. Huxley, a scris cīndva: „Dovada principală şi directă īn favoarea evoluţiei poate fi furnizată numai de către paleontologie (studiul fosilelor)”. Voi examina mai īntīi aceast㠄dovadă”.

Existenţa fosilelor este considerată ca dovadă a faptului că a avut loc o schimbare treptată, deoarece organismele simple au evoluat īncet spre unele mult mai complexe. Geologii au alcătuit un „tabel geologic” care cuprinde milioane de ani īntr-o īncercare de a ilustra cum a avut loc această evoluţie. Cum, am īntrebat eu, s-au obţinut datele din care să se īntocmească acest tabel? Răspunsul a fost că s-a dat o dată fiecăreia dintre rocile care conţineau fosile. Spre uimirea mea am descoperit că principala metodă de a data o rocă era prin raport cu datele fosilelor descoperite īn ea, şi principala metodă de datare a acestor fosile era prin raport cu rocile īn care au fost descoperite! Nu este de mirare că Enciclopedia Britanică recunoaşte: „Nu se poate nega faptul că... geologii se īnvīrt īntr-un cerc vicios. Succesiunea organismelor a fost determinată printr-un studiu al rămăşiţelor lor īncrustate īn roci, şi vīrsta relativă a rocilor este determinată de rămăşiţele organismelor pe care le conţin” (Ediţia 1957, vol.10, pag.168).

Metodele principale folosite pentru a suplimenta această procedură neştiinţifică sunt cele ale datării radio-metrice, cea mai renumită fiind cea a datării cu carbon radioactiv. Toate metodele de datare radiometrică presupun că coeficientele de descompunere a izotopului radioactiv au fost īn trecut la fel ca acum. Aceasta este o presupunere īndrăzneaţă. Există devezi experimentale că lucrurile nu stau aşa. Metoda de datare cu carbon radioactiv presupune că lumea şi atmosfera ei n-a mai suferit nici o schimbare impresionantă īn ultimii 50.000 de ani. Apostolul Petru subliniază că nu acesta este cazul, 2.Pet.3:4-6. Condiţiile anterioare şi posterioare potopului au fost foarte diferite. De exemplu, se pare că a existat o pătură protectoare de apă sau vapori īnconjurīnd pămīntul mai īnainte de potop, Gen.1:7, care a dispărut īn timpul potopului, 7:11. Dispariţia păturii ar fi condus la o creştere a conţinutului de carbon radioactiv din atmosferă datorită pierderii protecţiei pămīntului īn faţa bombardamentului cu raze cosmice. Apoi, calculele ştiinţifice afirmă că acest carbon radioactiv se produce de circa trei ori mai repede decīt se dezintegrează. Dacă aşa stau lucrurile, atunci fosilele pe care evoluţioniştii le-au dat ca avīnd sute de milioane de ani nu pot avea mai mult de cīteva mii de ani vechime!

Cu toate acestea, tot mai īncercam o mică īndoială. Unele caracteristici ale lumii fizice lăsau impresia a fi foarte vechi. Raţionīnd, mi-am dat seama că şi dacă lumea n-ar avea mai mult de 8.000-10.000 de ani vechime, ea ar arăta inevitabil mult mai veche. Orice lucru creat īntr-o stare matură ar părea mai vechi decīt este. De exemplu, să ne imaginăm că am fi intrat īn Grădina Edenului Īn a şaptea zi a săptămīnii creaţiei şi l-am fi īntīlnit pe Adam faţă īn faţă. Dacă n-am fi fost informaţi de contrariu, am fi presupus că el are, să zicem, 30 de ani. Dar ne-am fi īnşelat; El ar fi fost īn vīrstă de numai 24 de ore! La fel, animalele, copacii şi īnsuşi pămīntul ar fi părut mai vechi decīt erau.

Au existat multe fenomene pe care teoria evoluţionistă n-a fost īn stare să le explice, spre satisfacţia mea. Īn principal, acestea au fost:

i) Practic, nici o fosilă n-a fost descoperită īn rocile „precambriene”. Milioane de fosile cu forme de viaţă foarte complexe se află īn aşa numitele roci cambriene (chipurile de 500-600 de milioane ani vechime), dar nu se găseşte nici o urmă a īnaintaşilor lor īn procesul de evoluţie. Şi totuşi, insistă evoluţioniştii, desigur că ei trebuie să fi existat.

ii) Uneori, roci cu o vīrst㠄mai mare” se află deasupra celor „mai tinere”. Eu nu pot să cred că nişte cauze naturale au īmpins marele Matterhorn (masiv din Alpii elveţieni la graniţa cu Italia) la peste 30 de mile deasupra unor roci mai tinere, sau că nişte „şariaje” (transportare la mari distanţe a pietrişului, nisipului sau pămīntului şi suprapunerea lor peste alte roci, ca urmare a mişcărilor tectonice) au transportat vīrful Mythen tot drumul din Africa pīnă īn Elveţia!

iii) Urme de paşi ai unor oameni au fost descoperite alături de urme de dinozauri īn albia rīului Paluxy (Texas), īn ciuda faptului că dinozaurul īn cauză se presupune că a dispărut cu circa 70 de milioane de ani mai īnainte ca omul să evolueze. Apoi, un trilobit (clasă de animale artropode marine fosile, al căror corp era īmpărţit īn trei, atīt longitudinal, cīt şi transversal) zdrobit a fost descoperit īn interiorul urmei de picior omenesc la Antelope Springs (Utah). Rocile sunt clasificate drept roci cambriene de către dogma evoluţionară şi sunt datate la 550 de milioane de ani vechime. SE presupune că trilobiţii au dispărut cu circa 350 de milioane de ani mai īnainte ca omul să apară pe scenă.

iv) Au existat mai multe cazuri de animale şi peşti descoperiţi īn viaţă, despre care se credea că au dispărut cu milioane de ani īn urmă, de exemplu tuatara (un amfibian de forma unei şopīrle cu un şir de ţepi pe spate şi un al treilea ochi bine dezvoltat), despre care s-a susţinut mai īnainte că a dispărut cu 135 de milioane de ani īnainte, şi coelecanth (un amfibian dispărut cu 70 de milioane de ani īnainte).

v) Īn istoria fosilelor, aşa cum o concep evoluţioniştii, există lacune enorma. Nu s-a descoperit nici o formă de tranziţie īntre nevertebrate şi vertebrate, peşti şi amfibieni, amfibieni şi reptile, reptile şi mamifere.

Un alt punct care cīntărea destul de greu pentru mine a fost absenţa unei explicaţii reale pentru originea materiei. Cea mai cunoscută concepţie despre originea universului este ipoteza Big Bang (marea explozie sau bubuitură). Dar de unde, am īntrebat eu, a apărut nucleul superdens iniţial al materiei? Evoluţionistul nu are un răspuns real, el este silit să afirme că materia a existat dintotdeauna!

Am ajuns să īnţeleg că evoluţionistul are nevoie de mult mai mult㠄credinţ㔠decīt creştinul! Este de departe mai raţional să credem relatarea biblică despre lucrările de creaţie ale lui Dumnezeu. Geneza 6-9 ne dă adevărata cheie īn ce priveşte fosilele. Milioane de organisme vii au fost īngropate īn straturi groase de sediment ca o consecinţă a potopului. Aceste straturi s-au consolidat mai tīrziu, formīnd roci sedimentare cam pe trei sferturi din suprafaţa pămīntului. Aici se află explicaţia vastelor cimitire fosile din Siberia, Alaska, Sicilia şi Germania centrală. Fosilele depun mărturie despre creaţie şi potop.

O a doua „dovad㔠majoră care mi s-a prezentat īn sprijinul evoluţiei a constat īn aşa numitele mutaţii genetice. Aş dori să ilustrez aceasta prin cazul moliei europene de culoarea piperului. Pīnă īn 1850, molia avea o culoare foarte deschisă. Dar cam prin acea vreme a fost observată o varietate īnchisă la culoare īn zona Birmingham din Anglia. De atunci īncoace, varietatea īnchisă la culoare s-a răspīndit mult mai mult decīt varietatea mai deschisă la culoare. S-a observat că, īn general, moliile albe se găsesc īn zonele rurale, iar moliile negre īn zonele industriale. Motivul pentru acest gen nou constă īn culoarea mediului īn care trăiesc cele două varietăţi de molii. Pe copacii acoperiţi cu licheni de la ţară, moliile sunt camuflate perfect, şi de aceea sunt mai puţin probabil să fie văzute şi mīncate de păsări. De aceea, ele supravieţuiesc mai mult timp şi se īnmulţesc mai repede la ţară decīt o fac cele negre. Cu moliile īnchise la culoare se īntīmplă exact opusul, acestea supravieţuind mai bine pe scoarţa de copac īnnegrită din zonele industrializate. Īn lumina acestui lucru, evoluţioniştii presupun că, īn timp, cele două varietăţi se vor dezvolta independent şi vor forma, īn cele din urmă, două specii total diferite. Dar oare acesta este adevărul?

Mai īntīi trebuie să ne īntrebăm: „Ce a determinat apariţia acestei schimbări de culoare?” Răspunsul este că o mică parte din interiorul celulei insectei s-a schimbat, cauzīnd o schimbare īn culoarea corpului ei. Acea parte mică a celulei se numeşte genă şi este unitatea care determină caracteristicile speciale ale unui organism. Schimbarea este numită mutaţie. Teoria modernă a evoluţiei stă sau cade pe baza apariţiei anumitor tipuri de mutaţii. Dacă acestea nu au loc, nu este posibil ca evoluţia să progreseze. Bineīnţeles că mici mutaţii apar ocazional la organismele vii, ca dovadă molia de culoarea piperului. Totuşi, majoritatea mutaţiilor sunt dăunătoare, şi rezultatul este fie un individ deformat, fie moartea. Dacă a apărut evoluţia, ar trebui să existe un mare număr de mutaţii benefice īntr-o largă varietate de organisme. Precum se īntīmplă, noi cunoaştem foarte puţine cazuri de mutaţii folositoare; dovadă că molia europeană de culoarea piperului este singurul exemplu citat cu regularitate īn manualele de biologie! A argumenta că evoluţia animalelor şi a omului a avut loc prin mutaţii este absurd.

Īn ceea ce mă priveşte, Biblia nu lasă nici un fel de portiţă pentru evoluţia prin mutaţii. Moise a subliniat faptul că Dumnezeu a creat totul „după soiul lui/lor”, Gen.1:11,12,21,24,25. Nu este necesar ca noi să īnţelegem relaţia exactă īntre „soiurile” din Geneza 1 şi „speciile” din clasificarea biologică modernă. Pentru că indiferent de ceea ce se poate īnţelege prin „soiuri”, este mai mult decīt clar faptul că Dumnezeu a stabilit cu grijă linii de demarcaţie īntre ele. Potrivit Scripturii, un „soi” nu poate evolua īn alt „soi”. Aceasta nu īnseamnă că nu pot exista schimbări īn interiorul unui „soi”. De exemplu, faptul că peste 200 de varietăţi distincte de cīini, la fel de diferite ca un cīine ciobănesc şi un cīine de talie mică cu picioare scurte cum e coteiul, s-au dezvoltat din cīţiva cīini sălbatici este perfect consecvent cu afirmaţiile din Geneza 1:24-25. Pentru un creştin, mutaţia nu poate furniza un mecanism pentru evoluţie.

Al treilea argument pe care l-am īntīlnit era īn legătură cu compararea structurilor īn organisme. Teoria spune că, datorită unor organisme care trăiesc īn moduri total diferite şi au un plan al corpului de bază similar, ele trebuie să fi provenit dintr-un străbun comun. De exemplu, īnotătoarea unei balene, gheara de săpat a cīrtiţei şi aripa unui liliac au un aranjament al oaselor foarte asemănător, cu toate că, bineīnţeles, ele au fiecare sarcini foarte diferite de īndeplinit. Se presupune că īn urmă cu milioane de ani exista o simplă formă de animal cu un plan osos de bază şi că īn cursul acestei perioade planul s-a modificat īn diferite moduri pentru a da numeroasele variaţii pe care le vedem astăzi. Cu toate că acest argument părea rezonabil şi plauzibil, am descoperit curīnd că aceasta este tocmai ceea ce era de aşteptat dacă Dumnezeu a creat toate aceste lucruri. Este clar că atunci cīnd Dumnezeu a creat vertebratele, El a folosit un singur proiect de bază pentru planul corpului lor, dar că El a introdus de asemenea largi variaţii īn acel plan, pentru a īnzestra pe fiecare dintre creaturile Sale pentru locul lor din lumea Sa. Doresc să dau un exemplu. Este foarte uşor să deosebeşti clădirile din Londra pe care le-a proiectat Sir Christopher Wren; amprenta arhitectului este lăsată asupra īntregii sale lucrări. Nimeni nu s-ar gīndi să afirme că, de pildă, Catedrala Sf. Paul a evoluat de-a lungul a milioane de ani dintr-un edificiu mai modest! Prin urmare, asemănarea dintre structura osoasă a multor creaturi ne īndreaptă nu spre un străbun comun, ci spre un Creator comun. Evoluţioniştii se confruntă cu două mari probleme īn acest punct: (i) īn multe cazuri membrele asemănătoare sunt produse prin acţiunea unor gene total diferite şi (ii) este o lipsă de dovezi (vii sau fosilizate) pentru schimbări gradate pornind de la un plan osos simplu.

Al patrulea argument evoluţionist este īn legătură cu distribuţia geografică a regnului animal şi vegetal. Animalele marsupiale, precum cangurii şi urşii Koala, se găsesc aproape toate īn Australia. Zone similare din Africa sunt ocupate de maimuţe cu coada scurtă, antilope şi lei. America de Sud are maimuţe cu coada lungă, lame şi pume. Majoritatea evoluţioniştilor cred că mamiferele primare simple au venit din Asia şi au plecat de acolo pentru a umple restul lumii. Se presupune că, īn fiecare dintre zonele īn care s-au dus, ele au evoluat īn mod independent, aceasta conducīnd la caracteristicile dominante ale fiecărei regiuni. Eu prefer să cred că toate animalele pot să-şi traseze originea pīnă la acelea care au fost īn arca lui Noe. După potop, Dumnezeu a călăuzit şi a īndrumat creaturile Sale prin căi pe care oamenii īncă nu reuşesc să le īnţeleagă pīnă la sfīrşit pentru ca ele să poată īndeplini porunca Sa de a „mişuna pe pămīnt, a fi roditoare şi a se īnmulţi pe pămīnt”, Gen.8:17.

Īn concluzie, aş vrea să spun că pentru cei care-L cunosc şi-L iubesc pe Domnul, evoluţia nu reprezintă nici o dificultate. Evoluţia nu este o chestiune de fapt ştiinţific; ea este o īncercare de a interpreta faptele. Dacă oamenii refuză să creadă īn Dumnezeu şi doresc să lase la o parte Cuvīntul Său, ei vor accepta cu bucurie evoluţia drept cel mai potrivit mijloc de a interpreta realitatea. Pentru cei care acceptă infailibilitatea Cuvīntului lui Dumnezeu, toate faptele ştiinţifice adevărate se vor dovedi īn armonie cu īnvăţăturile din acest Cuvīnt.

 

 

Send mail to: amorar@rdslink.ro with questions or comments about this web site.
Last modified: 10/18/03